perjantai 26. helmikuuta 2016

helppo trikoopipo

Työskentelen luokanopettajana ja olemme koulussani valmistaneet tekstiilityön oppitunnilla trikoopipoja 4. luokan oppilaiden kanssa. Tässä helpossa työssä yhdistyy monta ompelun perustekniikkaa: kaavan käyttö, kaavan jäljentäminen kankaalle, kankaan leikkaus, kaavamerkit, ompelukoneen käyttö ja perusompeleet. Tämä työ on ollut hyvin suosittu oppilaiden keskuudessa ja myös vanhemmat oppilaat ovat halunneet valmistaa itselleen omia pipoja. Jaan tämän helpon ohjeen kuvineen tässä blogissa. Kaava on tulostettu Kodin Kuvalehden sivuilta ja se on mahdollista valmistaa tuon kaavan avulla kolmessa eri koossa. Ompelun iloa! :)

Ompeluohjeet

1. Taita kangas nelinkerroin kaavamerkintöjen mukaan. Asettele kaava kankaalle ja leikkaa se kaavamerkintojen mukaan jättäen 1cm saumavarat. HUOM! Kaavassa on siis kaksi taitereunaa, joihin ei tule saumavaroja.


 2. Avattuna kangas näyttää tältä.


 3. Piirrä kankaaseen kaavamerkit kaavan mukaan. Jäljennä sivuun kääntöaukon merkit. Tämän lisäksi pipon kärkiosissa on pienet kaavamerkit, joita tarvitset ompelussa. Muistathan, että kaavamerkkien jäljentäminen on ompelussa ensiarvoisen tärkeää, jotta tuotteen voi ommella oikein.


 4. Taita pipo kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Ompele kaavamerkintöjen mukaan sivut pipon kärkimerkintöihin asti. Älä ompele kääntöaukkoa vaan jätä se auki. Olen ommellut pipon suoralla ompeleella ja huolitellut reunat siksak-ompeleella. Jos sinulla on käytössä saumuri, suosittelen ompelemaan pipon saumurilla.


 4. Taita pipon avoimet reunat vastakkain ja taita tämän jälkeen kaikki avoimet reunat vastakkain jättäen kääntöaukko päälle näkyviin. Sulje pipon avoin reuna nuppineuloin. Tässä on siis neljä kangaskerrosta päällekäin. Ole tarkkana, kun asettet kaikki neljä kangasta vastakkain. Suottittelen neulaamaan reunat yhteen tiiviisti useilla nuppineuloilla, jotta väliin ei jää aukkoja ja täten ommellessa pipoon tulisi reik(i)ä.


 5. Ommeltuna pipo näyttää tämän jälkeen tältä. Kääntöaukko on näkyvissä pipon päälipuolella.


6. Tämän jälkeen käännä pipo oikein päin ja neulaa kääntöaukko kiinni. Tässä kannattaa olla tarkkana, jotta pipoon ei jää reikää.  Ole myös varovainen, ettei "vuorikangasta" tule neulattua kiinni kääntöaukkoon.



7. Tässä kuvassa kääntöaukko on ommeltu kiinni suoralla ompeleella.

 8. Valmis pipo! :) Tekeminen saattaa näyttää vaikeammalta kuin todellisuudessa onkaan. 10-vuotiaat oppilaani ovat suoriutuneet tästä loistavasti ja ilo on ollut ylimmillään, kun päähän on saanut vetää itse tehdyn, trendikkään pipon! ;)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti