sunnuntai 30. lokakuuta 2016

rusetti-villasukat pienelle tytölle

Innostuin pitkästä aikaa taas neulomaan lasten villasukkia. Ne valmistuvat niin nopeasti, että niitä on suuri ilo neuloa ja niihin on hyvä käyttää oman lankavaraston jämälankoja. Luovuus pääsee näissä pienissä sukissa valloilleen! :)

 

Nämä sukat on neulottu 7-veljestä langoilla. Väreinä ovat musta ja lila. Sukat ovat kokoa 23 ja ohje näihin sukkiin on seuraava.

aloitus
Luo 36 silmukkaa sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena 6 kerrosta. Neulo sileää neuletta 18 kerrosta  (3 kerrosta lilalla ja 2 kerrosta mustalla *3). Kavenna viimeisellä kerroksella 1 silmukka jokaisella puikolla. Neule sitten vielä joustinneuleena 10 kerrosta.

kantatilkku omalla ohjeella
Aloita kantatilkku neulomalla I puikon silmukat IV puikolle (= 16). Jätä muut silmukat odottamaan.  Käännä työ ja neulo kaikki silmukat nurin. Käännä työ ja neulo kaksi silmukkaa oikein ja tämän jälkeen *nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo 1 silmukka oikein*. Toista vahvennettua neuletta *...* kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa. Neulo kaksi viimeistä silmukkaa oikein. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 8 kertaa (= 16 krs). Olen huomannut, että tällä tavoin kantatilkusta on helpompi poimia silmukat ilman, että neuleeseen jää reikiä!

kantapohjan kavennukset
Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset. Olen tehnyt kavannukset normaalilla tavalla jättäen keskelle 6 silmukkaa.

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 8 + 1 silmukka puikkojen välistä. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 8 s + 1 s puikkojen välistä. HUOM! Puikkojen välistä kannattaa poimia silmukka, jotta sukkaan ei jää reikää.

kiilakavennukset
Jatka näillä kaikilla 40 silmukalla sileää ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Toista kavennukset kuten edellä vielä joka toinen kerros kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 8 silmukkaa. Lopeta kavennukset. Jatka sileää neuletta kunnes pikkuvarvas peittyy.  

kärkikavennukset
 Neulo I puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen ja yksi silmukka. Neulo II puikon alussa 1 silmukka oikein ja kaksi silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo III puikon alussa 1 silmukka oikein ja kaksi silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo IV puikon alussa 1 oikein ja kaksi silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Tee kavennukset joka 2. krs kunnes joka puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Tee kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Raidoitus on tehty sukkiin oman mielen mukaan. Päättele lopuksi hyvin langat. 

Lisäksi neuloin sukkien varteen pienet rusetit somisteeksi. Suloiset nämä ovat! :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti